2010. január 5., kedd

Autoval a sivatagon at a hegy fele

December utolso napjaiban indultunk utnak, hogy az argentin hatart megkozelitsuk, szo szerint uttalan utakon (terkepen sem jelolt kereknyomok menten haladtunk). Ehhez szuksegunk volt egy jarganyra. Elkepzeltuk, hogy egy hatalmas, osszkerek-meghajtasu pick-uppal szaguldunk majd a homokduneken, de sajnos ezek berleti dija nem volt kompatibilis a budzsenkkel, igy egy joval kisebb jarmuvel kellett beernunk. Az ut a lakott teruletrol a hegyi menedekhazig (4.170 m) egy teljes napig tartott (reggeltol naplementeig), 1-2 neccesebb helyzettel fuszerezve...

Elso megallonk a Valle de la Luna volt, mely egy kopar, homokos-koves videk (mily meglepo egy sivatag kozepen), nagyon erdekes formakkal, szinekkel.



A kisauto, itt meg a megprobaltatasok elott :)



Valle de la Luna - egyebkent eloszeretettel neveznek igy minden kopar, koves, szabdalt videket a kornyeken

A kicsi kocsi es a nagy sivatag


Salar de Atacama - masodik megallonk. Ez a sosivatag mas, mint a boliviai oldalon fekvo Uyuni. Sokkal koszosabb, toredezettebb a so, valoszinuleg a kevesebb csapadek miatt. Kelet fele a hataron huzodo hegyek magasodnak a hatterben (5-6000m magasak).


Lejottunk a terkeprol... itt mar nem olyan konnyu a haladas, de a kis Yaris hosiesen viselkedett, csak egyszer kellett az emelohoz (es a kerek ala-kovezesehez) folyamodnunk. De mivel kicsi auto, konnyebb megtolni, ha elakad a mely homokban. Lehetett volna meg "Peho"-t berelnunk (gyengebbek kedveert: Peugeot :)), de allitolag a "Toyosa" jobb a chilei terepre (vagy jobban le volt mar strapalva, mint a francia tarsa).


Yeah, ime a nemzeti park bejarata, naplemente elott, hatterben A Hegy. A tablan kivul amugy semmi mas informacios kozpont vagy tanosveny nincs, ami egy hagyomanyos nemzeti parkhoz hozza tartozna. Innen mar csak 15 km a Refugio.

A kaland utan igyekeztuk eltuntetni a nyomokat... remeltuk, hogy az alvaz behorpadasait nem fogjak eszre venni (mi kb. 10 perc utan mar meg sem hallottuk a felcsapodo kovek hangjat).


Ugye milyen praktikus a kis auto? Nekunk meg arnyek is jutott a pihenohelyen :) Atacama banyaiban hatalmas domperek dolgoznak, a kepen a "napernyonk" az egyik ilyen teherauto resze.


1 megjegyzés: