2010. január 29., péntek

Magellan innen es tul :)

Puerto Natales kedves-szeles varosabol visszabuszoztunk Argentinaba, Rio Gallegos-ba, ahol magunkhoz vettuk legujabb kolcsonszerzemenyunket, egy kis szurke VW GOL (nem eliras, nincs a vegen "F") jarganyt. Ugy szamoltuk, autoval jobban ki tudjuk hasznalni a keves kis idonket, s tobb helyre eljuthatunk (a tomegkozlekedes nem hezagmentes).
Eloszor ismet gyarapitottuk hataratlepeseink szamat Chile es Argentina kozott (mar tele van belepo es kilepo belyegzokkel az utlevelunk...), es Punta Arenas varosaba hajtottunk. Ez Chile legdelebbi tartomanyanak fovarosa. Innen delre talalhato a Cabo Froward, a kontines legdelebbi csucske, ami a jarmuvel jarhato ut utan meg kb. 2 napi gyaloglas lett volna, igy sajnos kihagytuk. Helyette bejartuk a varost, s meglatogattunk egy nepes pingvinkoloniat egy kozeli fjordnal :)
Ezutan a Magellan-szoros partja menten a kompatkelo fele indultunk majd ugyanazzal a lendulettel fel is hajtottunk az elso arra jaro hajora es kevesebb mint fel oran belul (szinte eszbe sem kaptunk, olyan hirtelen tortent) egyszer csak elottunk termett a nagy udvozlo tabla: "Bienvenido a Tierra del Fuego" - azaz Udvozlet Tuzfoldon!!!
Szoval tegnap ota itt vagyunk, megint Argentin foldon (mi mar neha elveszitjuk a fonalat, hogy melyik orszagban vagyunk eppen), Ushuaia-ban - a Fold legdelebben fekvo varosaban, ahonnan kozuton mar nincs tovabb. Holnap, ha jo ido lesz, teszunk egy egynapos kirandulast a nemzeti park lagunai kozott. Az itteni videk is eleg valtozatos, erdemes korulnezni: tengerszorosok, erdok, folyok, legeleszo tehenek, baranyok, guanakok. A novenyzet kb. 600 m-ig terjed, innen nem sokkal feljebb kezdodik is a hohatar. Ma delutan esett a ho, amikor satrat vertunk a kempingben... Szoval, holnap talan eljutunk egy kozeli gleccserhez, ami tengerszint felett alig ezer meterrel varja, hogy kicsit megbokodjuk a hagovasainkkal.
Aztan mar csak bo egy hetunk marad hatra, elkezdjuk tehat a szomoru visszavonulast eszakra. De errol majd kesobb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése